Navigacija

Koncert- Klapa Šufit ,6.6.2024 ob 19.00, Večnamenska dvorana Kotlje

Koncert- Klapa Šufit ,6.6.2024 ob 19.00, Večnamenska dvorana Kotlje

Koncert- Klapa Šufit ,6.6.2024 ob 19.00, Večnamenska dvorana Kotlje

Kje:
Kdaj: 6.6.2024

G. Tomislav Veršić, profesor glasbene kulture iz Splita IV. Oktobra 1992 je Gimnazija "Marka Maruliča" zbrala ducat mladih, nadarjenih srednješolcev, ki so začeli s stalnimi vajami na podstrešju gimnazije.

 

Prvi koraki klape Šufit so se začeli na prvem javnem nastopu za božič v cerkvi Marije Zdravja 23. decembra 1992. Sufit je imela leta 1993 tudi manjši koncert v pinakoteki cerkve Gospe od zdravja, kot gostja ženskega pevskega zbora Gimnazije "Marko Marulić".

 

1994 klapa se začenja s pripravami na svoj prvi nastop na Festivalu dalmatinskih klap v Omišu. Kot za vsako klapo je tudi za Šufita ta nastop predstavljal velik izziv. Skupina je vse leto intenzivno vadila in z različnimi nastopi po mestu nabirala izkušnje, potrebne za nastop pred širšim občinstvom. S svojim petjem je še posebej izstopala na festivalu klap v HNK Split ob Sudamju in na festivalu klap v Klisu, kjer je kot najmlajša klapka požela simpatije občinstva in zaslužnih strokovnjakov iz "klapski svet".

Sčasoma klapa preraste iz srednješolske "šolske" klape v ugledno glasbeno telo, klapa nastopa na številnih nastopih in seveda tudi na omiškem festivalu. Zasedba beleži uspešne nastope na nastopih (nagrada na smotri godb "Skradin '96"), istega leta pa je Saša Jakelić (II. tenor) ob spremljavi zasedbe osvojil "Grand Prix" festivala zabavne glasbe Melodije hrvatski. juga - "Opuzen '96" s pesmijo Judi o' soli.

 

 

 

S svojimi nastopi na Festivalu dalmatinskih klap v Omišu se je Šuft uvrstil v sam vrh klapskega petja. Klapa, ki jo leta 1999 vodi izkušeni dalmatinski bard, maestro Tambača. osvoji tretjo nagrado občinstva - bronasti omski leut. Konec istega leta je klapa izdala svojo prvo zgoščenko Dobro jutro še, ki ji je sledil niz promocijskih koncertov v Zagrebu in Splitu, vrhunec pa je bil veliki koncert v splitskem HNK, ki ga je spremljala podpora ter priznanje občinstva in glasbenih kritikov.

 

Izven Hrvaške je klapa posnela številne koncerte v Nemčiji, Italiji, Franciji in Bosni in Hercegovini ter 

je redna gostja pesniških srečanj Dobro jutro več v Podstrani.

 

 

Od leta 2006 je umetniški vodja maestro Jasminko Šetka, pod čigar vodstvom je klapa dosegla največji uspeh na jubilejnem 40. Festivalu dalmatinskih klap Omiš leta 2006. ko dobi nagrado za najboljšo izvedbo nove skladbe, v finalnem večeru moške klape pa prvo nagrado žirije - zlati ščit z z grbom mesta Omiš in prvo nagrado občinstva - zlati omiški leut.

 

Arhiv