Navigacija

DVANAJST JEZNIH MOŽ [Kulturni center Ravne]

DVANAJST JEZNIH MOŽ  [Kulturni center Ravne]

Drama // Šentjakobsko gledališče

Kje:
Kdaj: 19.12.2019 20:00 - 22:00

 

 

Predstava Dvanajst jeznih mož je za ljubitelje dobrega teksta: v sobi za poroto, kjer se morajo v nekaj urah odločiti o fantovi prihodnosti, so zbrani tako lažje vodljivi ljudje kot tisti z zelo trdnimi stališči, vzkipljivi posamezniki s skritimi osebnimi problemi in umirjene introvertirane osebe, ki svoje mnenje podajajo zelo premišljeno. Skupna lastnost večine prisotnih pa je njihova želja, da bi z dodeljenim delom čim prej opravili in bi se lahko, brez večjih miselnih naporov, vrnili k svojemu ustaljenemu življenju. Porota dvanajstih naključno izbranih mož odloča o smrti mladega fanta, obtoženega očetomora. Sprva se zdi njegova krivda popolnoma očitna, toda eden izmed porotnikov ima vendarle nekaj pomislekov, ki zahtevajo ponoven pregled dokazov in pričevanj.

Vprašanje, ki se zastavlja ves čas drame, je, ali se bodo porotniki ne glede na lastne predsodke dokopali do resnice. Ali lahko zaupamo tožilcu, da je obtožil pravega storilca? Bi radi pokukali v porotno sobo in vedeli, zakaj gre? Sami videli dokaze in se odločili, ali bi mladeniča obsodili na smrt zaradi umora?

Kaj se zgodi, če ima v nekem trenutku dvanajst ljudi možnost prevzeti vlogo boga in ko se zdi resnica obarvana tako, kot hoče tisti, ki jo zastopa, so temeljna vprašanja drame, katere besedilo je nastalo na osnovi televizijske serije sredi petdesetih let minulega stoletja, svojo planetarno slavo pa je doživela z ekranizacijo na velikem platnu leta 1957 v režiji Sidneya Lumeta z nepozabnima Henryjem Fondo in Leejem J. Cobbom.

Režija: Ira Ratej

Avtor: Reginald Rose

Prevod: Mate Dolenc

Priredba in režija: Ira Ratej

Dramaturgija: Eva Jagodic

Scenografija: Barbara Matul Kalamar

Kostumografija: Katja Komljanec Koritnik

Glasbena oprema: Ira Ratej

Lektorica: Živa Čebulj


Predstava traja 1 uro in 25 minut in nima odmora.

 

Igrajo:

Predsednik porote: Peter Teichmeister

2. porotnik: Kajetan Bajt

3. porotnik: Srečko Kermavner

4. porotnik: Elias Rudolf

5. porotnik: Marko Skok

6. porotnik: Tomaž Cvar

7. porotnik: Tomaž Urgl

8. porotnik: Gašper Pavc

9. porotnik: Janez Vlaj

10. porotnik: Bojan Vister

11. porotnik: Tone Bertoncelj

12. porotnik: Jaša Levstik

Sodna policistka: Mileva Sovdat

 

Drugi sodelavci:

Vodja predstave in rekviziterka: Mileva Sovdat | Lučna tehnika: Gregor Törner, Ela Šegina | Tonska tehnika: Matej Kermavner, Miha Vlaj | Maska in frizure: Incognito design  | Garderoba: Bojan Vister, Marko Skok | Scenski tehniki: Ivan Kostanjevec, Gregor Törner, Miha Vlaj  | Izdelava in predelava scene in scenskih elementov: Marko Vojvoda, Ivan Kostanjevec | Predelava kostumov: Bojan Vister 

 


 

Arhiv

Na Ravnah se dogaja...