Navigacija

Glasbeni abonma - Pero Lovšin in Španski borci

Glasbeni abonma - Pero Lovšin in Španski borci

Koncert, 23. 2. 2023 ob 20.00

Kje:
Kdaj: 23.2.2023 20:00 - 22:00

Peter Lovšin 

Na jugoslovanski trg je pripeljal slovito in tisti čas zelo uspešno pornografsko revijo Private, ki jo je do leta 1991 tudi urejal. V svoji karieri je bil zaposlen kot novinar, urednik in reporter, od sredine 90 ih let pa je zgolj profesionalni glasbenik. Je tudi avtor himne za slovensko nogometno reprezentanco in nogometni klub Olimpija ter avtor glasbene podlage za film o Roku Petroviću. Že nekaj let je podpredsednik nogometnega društva Slovan. V svoji 40 letni glasbeni karieri je tako v skupinah kot samostojno posnel 20 studijskih albumov in prejel številne nagrade. Nastopal je na vseh največjih odrih v Sloveniji in državah bivše Jugoslavije, razprodane koncerte je imel v hali Tivoli in dvorani Stožice s Pankrti ter samostojno v Križankah in Cankarjevem domu. Ob 40. letnici ustvarjanja je bil o njemu posnet igrano-dokumentarni film z naslovom Pero Lovšin – Ti lahko.

reden je začel z uspešno samostojno glasbeno kariero, je ustanovil rock skupino Sokoli. Sokoli so bili svoj čas najbolj udarna slovenska rock skupina, ki je prejela tudi številna priznanja. Plošča "Marija pomagaj" je še vedno ena najbolje prodajanih slovenskih plošč. Zaznamoval jih je trd zvok, po katerem so se razlikovali od drugih podobnih slovenskih bandov. Sokoli so odigrali zadnji koncert leta 1993 nekje na avstrijskem Koroškem, ker so bili, kot je napisal nek kronist, »prevelik band za premajhno državo«. Njihove največje uspešnice: Greva punca v južne kraje, Marija pomagaj, Moja mama je strela, Čist Nor, Drugi svet, Ko so češnje cvetele, Sodn dan.

Lovšin je znan tudi po tem, da je do uspeha pomagal številnim mladim talentom, kot so Big Foot Mama ali Legalo Kriminalo. Big Foot Mama so bili njegova predskupina na začetku devetdesetih, del skupine pa kasneje njegova spremljevalna skupina Vitezi obložene mize. Legalo Kriminalo so v tem trenutku njegova spremljevalna skupina imenovana Peter Lovšin & Španski borci. Kot solo izvajalec je v tem obdobju napisal več ponarodelih hitov, ki so zaznamovali različna obdobja: Hiša nasprot sonca, Najboljši par, Julita, Najboljš je bit zadet, Sam en majhen poljub, Dobri profesor, Tečaj romantike, Slovenija gre naprej, Angel iz nekje vmes, Tole je zate, Tja čez reko...

Med letoma 1993 in 2000 je izdal 5 studijskih plošč, za katere je prejel številna priznanja. Med drugim je eno (7. sekretar Skoja) posnel z hrvaškimi legendami Kud Idijoti.

Skupaj z Vladom Kreslinom in Zoranom Predinom je leta 2000 za ljubitelje nogometa posnel še vedno najbolj prepoznavno slovensko športno himno »Slovenija gre naprej«. Za himno je tudi napisal besedilo.

2000-2014 Ploščo iz leta 2000 Izlet in Happy Hour iz leta 2007 je snemal na Jamajki z legendarnimi The Wailers, skupino Boba Marleyja, in s producentom Brianom Jobsonom, ki je produciral tudi No Doubt in Eurythmics. Zadnji singl »Happy Hour« z istoimenske plošče, ki je v bistvu »side projekt«, je prav tako posnel z Brianom Jobsonom na Jamajki, kamor se rad vrača. Videospot zanj je posnel slovenski režiser Jan Cvitkovič. Sicer je plošča Happy Hour v angleščini ter namenjena pretežno tuji publiki. V Sloveniji je bila pesem še pred izdajo izglasovana za popevko tedna na Valu 202, čeprav plošča ni osredotočena na slovenski trg.

Leta 2010 je izdal album Hudičev sod, ki odraža njegovo ljubezen do folk glasbe, slovenske in svetovne. Glavna hita na albumu sta bila Tako je pravilo in Hudičev sod. Album je bil pri kritikih in občinstvu zelo dobro sprejet, prodaja za slovenske razmere odlična; plošča je bila kar štiri mesece najbolje prodajana plošča slovenskega izvajalca, ter 6 tednov od vseh izvajalcev skupaj. Lovšin je vse skupaj nadgradil z uspešno in dolgo turnejo po Sloveniji, Hrvaški in Srbiji, ki je dosegla vrhunec septembra 2010 z velikim koncertom v ljubljanskih Križankah.

Leta 2012 je izdal album z naslovom Za spremembo, s katerim se ponovno poda v malo trše vode, kar je najbolj izrazito v pesmih Še en krog, naslovni Za spremembo in Sreča in mir. Na albumu je kot bonus pesem dodana skladba Čarovnija, ki jo je Peter napisal v spomin na preminulega smučarja Roka Petroviča, s katerim sta bila dobra prijatelja. Pesem je tudi osrednja tema dokumentarnega filma Od kamna do kristala, posvečenega Roku.Na albumu je v pesmi Ljubav na granici ponovno zapel v srbo-hrvaščini, kar se je izkazalo kot dobra poteza, saj je pesem dosegla poslušalstvo tudi na območju bivše Jugoslavije. Album je bil precej časa na vrhu lestvice prodanih cd-jev v Sloveniji, na Hrvaškem pa se je uvrstil med 15 najbolje ocenjenih albumov leta 2012.[3] Izdajo albuma je Peter zaokrožil s koncertom v polnem kinu Šiška. Po koncertu je glasbeni urednik Dela Zdenko Matoz zapisal: "Biti živa legenda je skrajno nehvaležno, kajti spremembe so več kot očitne, vendar jim Lovšin dobro kljubuje.

Leta 2014 je izdal antologijo tekstov Moj pogled na svet, v kateri predstavi svoje najljubše in tudi sicer najbolj prepoznavne pesmi iz obdobja Pankrtov, Sokolov in samostojne kariere. Ob knjigi izide tudi singel z skladbama Moj pogled na svet in Pozabljena ljubezen. Naslovna pesem je med drugim postala popevka tedna na Valu 202.

 


 

Na Ravnah se dogaja...