Navigacija

Stojan Špegel: Industrijska suita [Koroška osrednja knjižnica, Razstavišče]

Stojan Špegel: Industrijska suita [Koroška osrednja knjižnica, Razstavišče]

Kje:
Kdaj: 17.6.2021 18:00 - 27.8.2021 15:00

Industrijski motiv Stojana Špegla

Stojan Špegel se izraža v vizualnem jeziku in enako vešče piše; s poezijo in prozo beleži svoja opazovanja, čutenja in razmišljanja. Odslikava okolje, kjer je odrasel in se mu zapisal z dušo in s profesionalnim delovanjem.

Njegova dela, likovna in literarna,  so odsev (po)krajine in družbenega okolja, ki mu pripada. Prisotna so v vsaki njegovi potezi: slika ali zapisana beseda je resonanca takšne sinteze.

Z besedo, sliko in zvokom upodablja Industrijsko suito.

Stojan Špegel se je rodil leta 1963 v Slovenj Gradcu. Diplomiral in magistriral je na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Doslej je imel več kot štirideset samostojnih razstav in od leta 1996 je sodeloval na več kot sto skupinskih razstavah. Izdal je štiri pesniške zbirke. Profesionalno se je udejstvoval tudi kot muzealec; bil je vodja Muzeja premogovništva Slovenije in tamkajšnjega razstavišča Barbara, kjer je pripravil že več kot 180 razstav. Živi in ustvarja v Šoštanju.

Stojan Špegel: Industrijska suita

Tako ostajaš prepuščen slutenju svetlobe, plastenju razgledov. / V nanodelcih si suh kot sekanci, njihovo srce je kot velik posel. / Z naslovom pobereš vse, ki so padli. / Hrup-zvok v sebi drži neskončno presenečenj. / Bolj ko mu postajamo podobni, bolj so čevlji varilca časa mehki. / Tako polniš v podplate klonirane bliske in grom zaviješ v šuhfeco. / Za brušenje skrhanega rezila duše si prvi na brusilni mizi, / vendar ne razmaješ zob te mašine, ki škrta in valovi tla. /  Za ostalo sprejemamo ponudbe.

 

Kustosinja razstave je umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar.

Razstava bo na ogled do 27. avgusta 2021.

 
Na Ravnah se dogaja...