Navigacija

Festival slovenskega jazza [] []

Festival slovenskega jazza [] []

Kje:
Kdaj: 2.10.2018 0:00 - 6.10.2018 0:00

Med 2. in 6. oktobrom bo na Ravnah na Koroškem že štirinajstič potekala festivalska predstavitev domače jazzovske ustvarjalnosti.

 

Festival Slovenskega jazz od torka, 2. oktobra poteka na Ravnah na Koroškem. Predstavilo se bo več kot 130 nastopajočih, razstavljavcev in mentorjev, devet različnih prizorišč, zvrstilo se bo 23 dogodkov, 13 koncertov, dva dneva delavnic, po dve razstavi in okrogli mizi, jam sessioni, izid Jazzopisa in še kaj zanimivega se bo našlo.

 

Festival slovenskega jazza se trudi, da v nekaj  dnevih predstavi novosti na področju slovenske jazzovske ustvarjalnosti. Pri tem ni pomembno, kakšen jazz preigravajo izvajalci - vse od ragtimea do avantgarde lahko najde svoj prostor v okviru festivala. Ob poudarjeni izobraževalni noti bo moč slišati novo glasbo, zaigrano iskreno, z energijo, z glasbeniki, ki znajo komunicirati med sabo in znajo vzpostaviti pristen stik z občinstvom. Slovenski jazz namreč še nikdar ni bil v tako odlično formi, kot je danes.

 

Število odličnih izvajalcev in skupin še nikoli ni bilo tako veliko, sodelovanja s svetovno uveljavljenimi glasbeniki so prej pravilo kot izjema, kompozicije avtorjev se povsem enakovredno uvrščajo med vodilne v svetu jazza, jazz glasbeniki kotirajo višje, kot so kadarkoli prej. Veseli smo, da lahko vsako leto vsaj majhen del slovenske jazzovske populacije predstavimo in prisluhnemo glasbenikom na festivalu, v našem mestu, mestu Ravne na Koroškem.

 

Spodbujati mlade, še nepoznane glasbenike, podpirati mednarodna in medgeneracijska sodelovanja, spodbujati različne umetniške povezave, predvsem pa ne zapirati vrat temu, kar je jazz nekdaj bil, to neverjetno glasbo predstaviti otrokom in mladini in predvsem gledati na to, da se razvoj našega jazza nikdar ne bi ustavil. Kdor želi slišati močan utrip jazza, kakršen se rojeva na naših tleh in v srcih naših, po svetu razseljenih jazzistov, lahko temu prisluhne prvi teden oktobra na Ravnah na Koroškem. Lepote Koroške združene s slovensko jazzovsko kreativnostjo so več kot dober razlog za obisk!











 

Štirinajsta izdaja Festivala slovenskega jazza se je začela drugi dan v mesecu oktobru. Prvih osem festivalov se je pričelo v Ljubljani. Ostali pa potekajo na Koroškem.

 

Program festivala:
TOREK 2. 10. 2018: 

od 17.00 dalje - Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
Petidina šola jazza za otroke

Del koncerta lokalne šole jazza, ki je bila že dvakrat predstavljena na Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu v Ljubljani.
Intervju Ilj Pušnik
Osrednja tema: diplomska naloga z naslovom Prisotnosti jazza v slovenskem medijskem prostoru med leti 1991-1995 in 2013-2017.

Jazz & Jazz Ravne
Dokumentarni film o Jazz sceni na Ravnah 2017/2018
Filmski studio na Gradu
, ki ga vodi režiser dr. Uroš Zavodnik, je s filmsko ekipo  dijakov ravenske gimnazije Nikom GradišnikomTiso Praprotnik, Tino Geč, Andražem Kugovnikom in Filipom Dihpolom s kamero spremljal razgibano jazz sceno na Ravnah. Jazz & Jazz Ravne je dokumentarec v nastajanju, ki naj bi zaobjel večletno jazzovsko dogajanje na Ravnah. Filmsko gledano se je začelo s sezono 2017/2018 ter 13. Festivalom slovenskega jazza 2017. Izsek slednjega povzema kratek dokumentarec, ki bo v prihodnosti sestavljal daljši dokumentarni film. ​

ob18.00 - Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
Okrogla miza Viva Jazz Forma!

Pred leti smo se spraševali, ali je kaj jazza v ravenskih forma vivah. Prepričali smo se, da ga je več od pričakovanj. Pa so naši poskusi spajanja glasbene in likovne umetnosti primerni, ali pa smo prišli do točke, ko bi bilo marsikomu prav, da odnehamo?​​

ob 19.00 - Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
Ilj Pušnik Solo

Solo koncert za novopečenega diplomanta s področja jazza in njegov instrument - kontrabas. Kontrabasist in bas kitarist Ilj Pušnik se bo s svojim koncertom pridružil maloštevilnim izvajalcem, ki so na na dosedanjih Festivalih slovenskega jazza izvedli solističen nastop. Prav tako je eden redkih, ki so se slovenskega jazza dotaknili v svojih diplomskih nalogah. Predstavitev dela “Prisotnosti jazza v slovenskem medijskem prostoru med leti 1991-1995 in 2013-2017” bo sledila koncertu jazzovskih standardov, prepletenih s spontanimi improviziranimi vložki.
Zasedba: Ilj Pušnik – kontrabas.​​​
 

SREDA 3. 10. 2018:
ob 10.00: Kulturni center Ravne na Koroškem
Stick Control - od zgodbe do zvoka
Jazz na tolkalih - jazz matineja za najmlajše poslušalce. 

Kako otroci v vrtcu in osnovni šoli sprejemajo jazz? Če je podan na način, kot ga predstavi že leta 2002 ustanovljena zasedba Stick Control, sestavljena iz odličnih slovenskih glasbenikov in profesorjev na različnih glasbenih šolah, potem novo nastajajoča publika zapušča dvorano s širokim nasmehom. Koncert, na katerem se nastopajoči zabavajo prav toliko kot publika, ki jim ta, praviloma prvi stik z jazzom, ostane za vedno v lepem spominu.
Zasedba: Bruno Domiter – bobni, Marko Furek – bas, Dmitrij Averjanov – vibrafon, Grega Gorenšek – marimba​​​

ČETRTK 4. 10. 2018:
ob 18.00: Kulturni center Ravne na Koroškem
Predstavitev Jazzopisa

Predstavitev četrtega Jazzopisa in pogovor z ustvarjalkami in ustvarjalci. 
​​

ob 19.00: Forma viva avtorja Yuki Oyanagi (JP) pred supermarketom TUŠ
(v primeru slabega vremena se koncert prestavi v Kulturni center Ravne na Koroškem)
Viva Jazz Forma - reloaded
Viva Jazz Forma je edinstven projekt, ki izhaja iz radovednosti okoli vprašanja o glasbenem potencialu jeklenih skulptur, nastalih izključno iz likovnega, kiparskega vzgiba. Te niso predvidele glasbene rabe, a jih je ekipa zanesenjakov pod okriljem programa Jazz Ravne, kot posebnost in simbol občine ter regije, želela preplesti s glasbenim ustvarjanjem.
Tako so bili najprej zajeti zvoki nekaterih ‘bolje zvenečih’ skulptur in nastala je zvočna banka, iz katere izvirajo tudi gradniki za prvo skladbo odigrano izključno na teh likovnih delih. Na lanskem, 13. Festivalu slovenskega jazza je bilo premierno odigrano razširjeno glasbeno delo za z elektroniko podprt jazz kvartet, ki je vključevalo sample, ritme in melodične motive iz omenjene zvočne knjižnice ter tudi živo igranje na eno izmed skulptur. Sledil je dogodek Viva Jazz Forma - igrišče, namenjeni preigravanju in spontanemu izumljanju novih idej izpeljanih iz, in navdahnjenih s strani, prvotnega glasbenega dela; sedaj pa se Viva Jazz Forma vrača v novi preobleki s performansom v središču mesta. 
Zasedba: Vid Jamnik - vibrafon/xylosynth/forma viva/kompozicija, Matic Črešnik - bobni/drum pad/forma viva, Jure Praper – kitara/efekti, Matej Mirnik – elektronika, Miha Koren – e-bas.

PETEK 5. 10. 2018:
ob 15.00: Mladinski hotel Punkl
Šola Jazz Ravne: Divja Jaga

Šola Jazz Ravne, skupina JazzStartUP! se s projektom Divja jaga posveča otrokom, ki se šele spoznavajo z jazzom, obvladajo pa svoj glasbeni instrument. Obvezne predhodne prijave. 
Mentor Samo Kolar. 

ob 15.00: Glasbeni dom Ravne na Koroškem
Šola Jazz Ravne: Funky Boys

Kar se je pred leti začelo s projektom JazzUP!, je danes deloma že preraslo v samostojno zasedbo. Šola JazzUP! medse vedno rada sprejme nove glasbenike in nove glasbene ideje, z veseljem pa pogleda tudi v bogato zgodovino jazza. Obvezne predhodne prijave. 
Mentor: Jani Šalamon.​

ob 19.30: KMKC Kompleks
Razstava Zlatko Kaučič: 40 let ustvarjalnosti

Razstava o 40 letih ustvarjanja legendarnega slovenskega  bobnarja in tolkalca.
Kuratorja razstave: Iztok Zupan in Neža Pavšič
Avtorji fotografij: Petra Cvelbar, Luca D'Agostino, Žiga Koritnik, Igor Petaros, Jože Požrl, Luciano Rossetti, Tone Štamcar, Primož Zrnec, Maurizio Zorzi in Iztok Zupan.​​
 

ob 20.00: KMKC Kompleks
Ajda Stina Turek: SONDER

Jazz pevka in letošnja diplomantka Berklee College of Music predstavlja svoj avtorski prvenec. Ajda je avtorica glasbe in besedil v angleščini, ki jih je zbrala na albumu SONDER. Za aranžmaje je poskrbel Nino Šamanić, zato je na album poleg svojih uvrstila tudi eno njegovo skladbo. Ideje za besedila je črpala iz izkušenj, ki jih je dobila s prihodom v Ameriko pred štirimi leti. Izpostavila je probleme današnjega sveta, a je ostala pozitivna in igriva. Žanrsko se album giblje od latino jazza in RnB-ja do bluesa. Na snemanju v Bostonu je sodelovalo 25 glasbenikov iz celega sveta, promocijski koncert pa je bil marca letos v Sloveniji. Koncert v živo na Radiu Slovenija so snemali in ga kot letošnjo slovensko predstavnico predvajali na Mednarodni dan jazza 30. aprila po evropskih radijskih postajah.
Zasedba: Ajda Stina Turek – vokal, Rebeka Zajc – klavir, Luka Dobnikar – bas, Luka Matić – bobni. Gost: Matevž Vidic – vokal.


ob 21.30: KMKC Kompleks

Lovro Ravbar & Get On Board Collective
Lovro Ravbar, ki sodi v sam vrh slovenske saksofonistične scene, bo  predstavil novi album Get On Board. Njegovi glasbeni kolegi so glasbeni slog označili s ECosmic Jazz«.
Zasedba: Lovro Ravbar – alt/sopran saksofon, Tomaž Gajšt – trobenta/klaviature, Jure Urek – bas pozavna, Miha Koretič – kitara, Jernej Trobentar – kitara, Rok Lopatič – klavir/klaviature, Jani Hace – bas kitara, Lazaro Amed Hierrezuelo (CU) – tolkala, David Morgan – bobni.

ob 23.30: KMKC Kompleks
Jam session

Zaželene predhodne prijave, saj le-te prinašajo marsikatero ugodnost za sodelujoče.​

SOBOTA 6. 10. 2018:
ob 11.00: Mestna tržnica
Funky Boys & Divja jaga

Mladi upi šole Jazz Ravne se prvič predstavijo s samostojnim projektom. 
Kot predskupina bodo nastopili najmlajši člani šole Jazz Ravne s programom Divja jaga.
Zasedba: Aljaž Dobnik – trobenta, Gašper Dermol – trobenta, Matevž Štrekelj – trobenta, Lenart Kukovec – tenor saksofon, Oskar Rednak – pozavna, Blaž Podrzavnik – bariton saksofon, Jure Tamše – bobni/tolkala.


ob 12.00: Mestna tržnica
Oberdixie Band

Prihajajoč iz ozkih, strmih gorenjskih dolin in zakotne, močvirne delte Misisipija se srečata narodnozabavna in jazz glasba … 
Četudi ob prvi pomisli morda ne bi presodili tako, nam zasedba vrhunskih slovenskih glasbenikov združenih v skupini Oberdixie dokaže, da imata ta dva žanra marsikaj skupnega. Tako New Orleanški dixieland kot Avsenikova polka temeljita na poskočnem, dvodobnem ritmu, posegata po harmonskih in kompozicijskih pristopih evropske klasične glasbe ter z nezmotljivim občutkom za lepo vižo budita enako radostne občutke dušne odrešitve. Pričakujte zimzelene melodije velikanov slovenske narodnozabavne glasbe in tiste iz zakladnice jazzovskih standardov - oboje v novi preobleki. 
Zasedba: Dominik Krajnčan – trobenta, Tomaž Zevnik – klarinet, Marjan Petrej – pozavna, Gašper Kržmanc – banjo/kitara, Goran Krmac – tuba, Jani Šalamon – bobni/tolkala.
 

ob 17.00: Cerkev Sv. Egidija Ravne
Vokalni band Kreativo

Člani vokalne zasedbe Kreativo glasbene izkušnje že kar nekaj časa pridobivajo na velikih in malih odrih širom sveta. Izvajajo uspešnice slovenskih in tujih avtorjev, ki jih dajo v atraktivno in igrivo vokalno preobleko. Leta 2015 so v Avstriji na mednarodnem festivalu Vokal Total v kategoriji »jazz« prejeli srebrno diplomo in posebno bronasto priznanje Warda Swingla. Vsi so nekdanji člani svetovno prepoznavnih vokalnih zasedb, njihovo trenutno poslanstvo pa je širjenje bogatega znanja in izkušenj v krogu ljubiteljev vokalne glasbe.  
Zasedba: Valentina Černe – sopran, Jana Gamser – alt, Aleš Majerič – tenor, Dominik Štrucelj – tenor/vokalni bobni, Samo Vovk – tenor/vokalni bobni, Luka Černe – bas, Miha Rojko – tonski mojster.
 

AMERIŠKI VEČER 6. 10. 2018:
ob 20.00: KMKC Kompleks
Samo Šalamon Bassless feat. Howard Levy & Nino Mureškič

Eden najbolj produktivnih slovenskih glasbenikov tokrat v družbi z Grammy-ji nagrajenega mojstra ustne harmonike. Tokratna različica Bassless Tria Sama Šalamona je še posebej zanimiva, saj bo solist verjetno najbolj inovativen ustni harmonikaš v zgodovini jazz glasbe, Howard Levy. Gre za večkratnega dobitnika Grammy nagrade, ustanovnega člana legendarne zasedbe Bela Fleck & The Flecktones ter glasbenika, ki redno sodeluje z velikani glasbe, kot so Paul Simon, Donald Fagen, Bobby McFerrin, Chick Corea, Rabih Abou-Khalil, Paquito D'Rivera, Dolly Parton in drugi. Trio bo predstavil novo ploščo Samo Salamon & Howard Levy: Peaks of Light, ki je izšla januarja 2018.
Zasedba: Samo Šalamon – kitara, Howard Levy (US) – ustna harmonika, Nino Mureškič – tolkala.


ob 21.30: KMKC Kompleks
Žan Tetičkovič & The New Standards Trio: A Love Lane Nocturne
Premiera novega albuma mladega bobnarja in skladatelja z vrhunsko zasedbo iz prestolnice jazza.  
A Love Lane Nocturne, najnovejši projekt dobitnika prestižne skladateljske nagrade Johnny Mandel Prize združenja ASCAP (2017) ter v New Yorku živečega bobnarja in skladatelja Žana Tetičkoviča/Jean John-a, predstavlja sodobno izvajalsko vrnitev h koreninam in prvinam jazzovskega izražanja. Konceptualno izvirno zastavljen projekt, ki kompozicijsko združuje načela bebop improvizacije in swing-a z zelo dodelanim in natančnim aranžerskim pristopom, bolj značilnim za klasično zahodno glasbo, predstavlja poklon velikim skladateljem jazz standardov (Richard Rogers, Cole Porter, Johnny Mandel, George Gershwin, Jimmy Van Heusen...) in klavirskim triom, kot so: Tommy Flanagan trio, Oscar Peterson trio, Benny Green trio, Bill Charlap trio, Erroll Garner trio in drugi.
Zasedba: Žan Tetičkovič (SI/US) – bobni/kompozicije, Emmet Cohen (US) – klavir, Russell Hall (JM/US) – kontrabas.

ob 23.30: KMKC Kompleks
Jam session

Zaželene predhodne prijave, saj le-te prinašajo marsikatero ugodnost za sodelujoče.

Več o izveste na spletni strani prireditelja.

https://www.fsj.si/