Navigacija

MAKSI RAVNE 2018 - 3. kvadrienalna filatelistična razstava razglednic in maksimum kart, z mednarodno udeležbo

MAKSI RAVNE 2018 - 3. kvadrienalna filatelistična razstava razglednic in maksimum kart, z mednarodno udeležbo

Kje:
Kdaj: 1.3.2018 18:00 - 20:00

Četrtek, 1. marec 2018, ob 18:00

Grajsko razstavišče Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika

V četrtek, 1. marca 2018, bo ob 18. uri v prostorih Grajskega razstavišča Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem (Na gradu 1, 2390 Ravne na Koroškem) slovesna otvoritev 3. kvadrienalne filatelistične razstave razglednic in maksimum kart MAKSI RAVNE 2018. Istega dne bo v prostorih Kuharjeve dvorane od 15. ure naprej strokovno-poljudno predavanje na temo razglednic (Alojz Tomc) in maksimum kart (mag. Boštjan Petauer). Razstava, odprta do 15. marca 2018 v delovnem času knjižnice, bo gostila 27 eksponatov 21 razstavljavcev iz domovine in tujine, in je tekmovalnega tipa.

Na pošti 2390 Ravne na Koroškem bosta na uporabo dva priložnostna poštna žiga, in sicer prvi v četrtek, 1. 3. 2017, na dan odprtja in drugi v četrtek, 15. 3. 2017, na dan zaprtja razstave. Koroško filatelistično društvo pa bo poleg obeh žigov izdalo tudi dva obsežna filatelistična sklopa ter bilten.

 

 

Že od leta 2010 naprej Grajsko razstavišče Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem (Na gradu 1, 2390 Ravne na Koroškem) v mesecu marcu vsaka štiri leta (=kvadrienalno) gosti specializirano filatelistično razstavo razglednic in maksimum kart MAKSI RAVNE 2018. Razstava je tekmovalnega tipa, kjer se za najboljše eksponate podeljujejo, na podlagi posebnega pravilnika, zlate, pozlačene, srebrne, posrebrene in bronaste medalje. Na prvi razstavi (l. 2010) je sodelovalo 16 razstavljavcev s 20 eksponati, na drugi (l. 2014) 25 razstavljavcev s 27 eksponati in na letošnji, tretji razstavi,  21 razstavljavcev s 27 eksponati.

Na otvoritveni dan bo v prostorih Kuharjeve dvorane KOK ob 15. uri daljše strokovno-poljudno predavanje na temo razglednic (Alojz Tomc) in maksimum kart (mag. Boštjan Petauer).

Razstavo vseskozi, ob podpori Koroške osrednje knjižnice (KOK) dr. Franca Sušnika Ravne na koroškem ter Občine Ravne na Koroškem, organizira Koroško filatelistično društvo (KFD) v sodelovanju z Filatelistično zvezo Slovenije (FZS) in Pošto Slovenije.

KFD že tradicionalno, v počastitev otvoritve razstave, poleg biltena izda tudi filatelističen sklop, ki ga letos sestavljajo en priložnostni poštni žig (1. 3. 2018, 2390 Ravne na Koroškem), en dotisk na poštno celino (KFD 169/2018), ena priložnostna poštna ovojnica (KFD 170/2018), ena maksimum karta (KFD 171/2018) in osebni poštni znamki nominal A in B. Na dan zaprtja razstave pa izdan dodaten filatelistični sklop, sestavljen iz enega priložnostnega poštnega žiga (15. 3. 2018, 2390 Ravne na Koroškem), ene priložnostne poštne ovojnice (KFD 172/2018) in ene osebne poštne znamke nominale A. Podoben sklop je bil dodatno izdan že leta 2014 in je posebnost, saj istočasno slavi zaprtje razstave MAKSI RAVNE kot tudi naslavlja/pozdravlja velik mednarodni sejem zbirateljstva COLLECTA, ki poteka vsakoletno konec meseca marca na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Po zaključku razstave bo izšel tudi drugi bilten, t.i. »palimpsest«.

Razstava MAKSI RAVNE je, ne glede na to, da predstavlja meddruštveni in mednarodni dogodek, vselej globoko vpeta v svoje lokalno okolje, ki ga vestno predstavlja na motivih filatelističnih sklopov. Letošnja motivika temelji na temi drevesa kot osrednjega motiva grba trga Guttenstein/Guštajn, danes mesta Ravne na Koroškem, že od konca 16. stoletja.  Ravne na Koroškem so leta 2017 obhajale 700-letnico pridobitve sodnih pravic, 65-letnico pridobitve mestnih pravic in 65-letnico poimenovanja in KFD je te obletnice počastila z izbiro obličnosti lipe (Tilia cordata) za osrednji motiv filatelističnega sklopa in birografike v vseh njenih raznolikih/raznovrstnih oblikah, kot jih najdemo širom Raven: plastika na vhodnem portalu/severozahodni steni OŠ Prežihovega Voranca, nasadih lip v angleškem parku okoli dvorca Ravne (KOKR), sgraffito na severni steni velike jedilnice gostilne Lečnik, historičnih grbih trgov Guttenstein/Guštajn in mesta Ravne na Koroškem,...Avtor celostne grafične podobe prireditve in oblikovalec filatelističnih sklopov je arh. Borut Bončina, bilten je oblikoval Peter Močnik.

Predstavnika pokroviteljev sta dr. Tomaž Rožen, župan Občine Ravne na Koroškem in mag. ireba Oder, direktorica KOK Ravne na Koroškem.

Komisarja razstave sta Izidor Jamnik in Marjan Merkač, ocenjevalno komisijo sestavljajo mag. Boštjan Petauer, mag. Bojan Bračič in Alojz Tomc, svetovalec FZS je mag. Bojan Bračič.

 

 

 
Na Ravnah se dogaja...