Navigacija

Mark Požlep: Otok [Galerija Ravne]

Mark Požlep: Otok [Galerija Ravne]

Kje:
Kdaj: 6.10.2017 18:00 - 3.12.2017 13:00

Mark Požlep (1981, Celje) je eden najprepoznavnejših slovenskih umetnikov mlajše generacije. Diplomiral je iz slikarstva leta 2006 na ALU v Ljubljani. Leta 2016 je prejel nagrado OHO, osrednjo neodvisno nagrado za mlade vizualne umetnike v Sloveniji. Živi in dela med Ljubljano, Celjem in Ghentom v Belgiji.

V Galeriji Ravne se bo med 6. oktobrom in 3. decembrom predstavil z dokumentacijo performansa Otok, ki ga je izvedel decembra lani v Napoleonovem doku v Antwerpnu v Belgiji. Otok je lesena konstrukcija, ki plava na modrih plastičnih sodih, hiška, ravno dovolj velika za bivanje. Umetnik je na Otoku, na sredi Napoleonovega doka, preživel pet dni (delovni teden) in ga v tem času ni zapustil, prav tako do Otoka nihče ni imel dostopa. S kopnim je bil povezan le prek VHF radijske postaje in še to le trikrat dnevno.

S performansom Otok se je Mark Požlep dotaknil danes aktualnega vprašanja migracij in razseljevanja, katerega tragičnim posledicam smo vedno znova priča. Čeprav so vzroki zato, da nekdo odide od doma v tuje dežele različni, jih povezuje dejstvo, da se človek novemu okolju težko prilagodi. Vzrok temu je predvsem pomanjkljivo poznavanje novega okolja, navad ljudi in posebnih lokalno pogojenih načinov komuniciranja. Performans Otok je v tem pogledu metafora osamljenosti ljudi, naj si bodi priseljencev ali pa domačinov, ki so se med seboj povsem odtujili.

Na razstavi v Galeriji Ravne bo Mark Požlep razstavil deset risb in knjigo s fotografijami in dnevniškimi zapisi, ki so nastali za časa njegovega bivanja na Otoku. Osrednji del postavitve bo zavzemala maketa splava v naravni velikosti, na katerem je umetnik živel. Iz njegovega spodnjega dela se širi zvok iz VHF postaje, prek katere je bil umetnik povezan s kopnim vseh pet dni prostovoljne samote.

 
Na Ravnah se dogaja...