Navigacija

Pogovor z dr. Petrom Čeferinom [Koroška osrednja knjižnica, Razstavišče]

Kje:
Kdaj: 23.5.2017 18:00 - 19:30

Vabimo na pogovor z dr. Petrom Čeferinom, odvetnikom z najdaljšim odvetniškim stažem v Sloveniji. Predstavil bo svojo najnovejšo knjigo kratkih zgodb »PREPOZNAVA in druge zgodbe«, ki je izšla pri založbi Litera. Z avtorjem se bo pogovarjal Slavko Bobovnik.

Človek in vse, kar je človeškega, je rdeča nit vseh Čeferinovih literarnih del. Še zlasti obravnava tistega človeka, ki je pogosto pozabljen na socialnem robu, na meji kršitve zakona ali pa je tega že prekršil in je kot tak v rokah veliko močnejšega in mogočnejšega državnega in sodnega aparata. Prav o teh ljudeh nam avtor vselej postavlja isto vprašanje; ali država in družba te ljudi merita s človeškimi vatli ali ne? Ob branju teh zelo kratkih, a vsebinsko še kako bogatih zgodb si bralec tudi sam vselej postavlja to vprašanje. Dobra literatura je tista, ki brez moraliziranja odseva tisto resnico življenja, ki je pogosto nočemo videti, zato bo vsak, ki bo Čeferina bral, za kanček boljši človek. Zgodbe, ki jih v svoji peti knjigi razgrinja Peter Čeferin, so namreč resda kratke, a nedvomno velike.

Čeferin je dokaz, da sta si literatura in advokatura blizu: obe področji se ukvarjata s kompleksnim, zapletenim pojavom, ki mu pravimo človek. Obe zanima, zakaj in kako počne določene stvari, zanimajo ju človeške zmote in padci, zločin in kazen zanj.

Dogodek organizirata Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika in založba Litera.