Navigacija

Vlado Poredoš: Šlemunga [Koroška osrednja knjižnica]

Predstavitev knjige

Kje:
Kdaj: 5.1.2017 18:00 - 19:30

Pesniška zbirka Šlemunga je knapovska literarna pesem s serijo enaindvajsetih slik rudarskega vsakdana, kakor ga je videl slikar Milan Razboršek. Ciklus pesmi so prispevali: Nande Razboršek, Vlado Garantini in Vlado Poredoš.

Pobudo za zbirko je dal vodja skupine Orlek, Vlado Poredoš, ki ustvarja tudi besedila njihovih pesmi – skoraj vsaka je uspešnica.

Šlemunga je rudarski izraz za mokro brozgo, s katero so rudarji zapolnjevali praznine, nastale pri odkopavanju premoga. Tudi pesniška zbirka s tem naslovom ima podoben namen: zagotoviti, da spomin na rudarsko preteklost ne zamre.

Zakaj Vlado te pesmi predstavlja po knjižnicah? »Da pokažem naš zasavski jezik tudi drugim, saj se počasi izgublja. Ljudje hodijo v službo v Ljubljano in druge kraje, deset ur poslušajo drug jezik in počasi se ga nalezejo. Pestrost narečij se tako izgublja. Pa tudi spomin na »knapovšno« je treba ohranjat. 250 let so rili pod zemljo ... «

Prijazno povabljeni na zanimiv večer v Kuharjevo dvorano, kjer bo Vlado Poredoš poleg predstavitve knjige s prijateljem Bojanom Bergantom zaigral tudi nekaj svojih pesmi iz zbirke Šlemunga.