Navigacija

Iz preteklosti Koroške: svet samorastnikov; in predavanje ddr. Verene Vidrih Perko: Palmira, ljubezen moja [Koroška osrednja knjižnica, Kuharjeva dvorana]

Predstavitev prvega dela knjižne zbirke Obzorja Koroške in predavanje

Kje:
Kdaj: 10.6.2016 18:00

Znanstvena monografija je izšla v Založbi ZRC, ZRC SAZU, v soizdajateljstvu  Zgodovinskega društva za Koroško in Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU. Je prva knjiga v novi knjižni zbirki znanstvenih monografij OBZORJA KOROŠKE, ki jo bo odslej izdajalo Zgodovinsko društvo za Koroško. Prispevki različnih avtorjev bodo obravnavali obdobja od rimskega imperija do dediščine socializma. Zbornik bosta predstavili dr. Katarina Keber, urednica zbirke, in dr. Karla Oder, predsednica Zgodovinskega društva za Koroško.

V predavanju PALMIRA, LJUBEZEN MOJA, ddr. Verena Vidrih Perko predstavlja kulturno dediščino Sirije, posebej Palmire, njeno kulturno bogastvo in vzroke za njeno uničevanje.

Ddr. Verena Vidrih Perko, arheologinja in doktorica muzeologije, muzejska kustosinja in predavateljica na Ljubljanski univerzi, bo v predavanju opozorila na uničenje kulturne dediščine na Bližnjem vzhodu in tudi na njeno uničevanje drugod. V predstavitvi usode Unescove svetovne kulturne dediščine v Siriji se posredno dotakne tudi begunske problematike. Spregovori tudi o krutem umoru staroste sirijske arheologije Khaleda al-Asaada, vodilnega raziskovalca in človeka, ki mu je uspelo uvrstiti Palmiro na seznam Unescove svetovne dediščine že leta 1980.