Navigacija

TIH VDIH [Kulturni center Ravne]

TIH VDIH [Kulturni center Ravne]

Drama // MGL

Kje:
Kdaj: 29.11.2019 19:00 - 21:30

Leto dni po očetovi nepričakovani smrti se odtujena družina zbere, da bi najmlajši hčerki, ki jo vsi kličejo »tamala« in ki odhaja študirat v Ljubljano, dala čim več nasvetov in obilo ljubezni.

Tamala ima sestro Petro in brata Marjana, ki sta od nje starejša več kot 10 let, ter mamo, ki je ne razume. Vse štiri je prizadela nedavna izguba očeta in nanje vplivala bolj, kot so si to pripravljeni priznati. Petra, ki s fantom Janezom živi v Ljubljani, kljub ljubečemu razmerju, polnem duhovitosti, preživlja žalostno, še nerazkrito zgodbo, 34-letni Marjan pa še vedno živi doma in je tudi zaradi nekdanje partnerice Maje, matere njegovega otroka, le senca tega, kar je bil nekoč. In Maja ravno na ta dan prihaja na obisk.

A Tamala vidi preko dogajanja »tukaj in zdaj«. Ta večer je njena zgodba, ki jo pripoveduje iz časa, ko ljudje okoli nje niso več tisto, kar so bili, nekaterih morda celo ni več. V enem dejanju in v realnem času se pred nami počasi in nežno razpre zgodba družine, katere male tragedije so tragedije vseh nas. Tih vdih je drama o slovenski družini, ki noče obsojati tistega, kar smo, ampak zgolj opazovati tisto najbolj človeško v nas.

Nejc Gazvoda (1985) v novem dramskem besedilu, ki ga je po naročilu napisal za MGL, nadaljuje raziskovanje družinskih tem, ki so ga zanimale že v drami Menjava straže in gledališki kriminalni nadaljevanki Vranja vrata, a na precej drugačen način.

Tihim vdihom se večkrat nagrajeni pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist in eden najprepoznavnejših glasov svoje generacije Nejc Gazvoda prvič predstavlja v dvojni vlogi tudi na velikem odru MGL. V Tihem vdihu ga poleg slovenske družinske celice zanimajo tudi izgubljenost, brezperspektivnost oziroma skrajna ambicioznost generacije Y in drugi najsodobnejši obrazi slovenskega vsakdana.

Dramaturginja predstave Eva Mahkovic je že na novinarski konferenci ob predstavitvi sezone 2018/2019 poudarila generacijskost Tihega vdiha. Tudi v intervjuju, ki je del gledališkega lista uprizoritve, omenja, da Nejca Gazvodo v vseh člankih in intervjujih, ki jih ni malo, prepoznavajo kot avtorja, ki govori v imenu svoje generacije (osemdesetih). Iz nekaterih je tudi jasno, da se te oznake precej otepa. Ker je lahko zelo splošna, je to po eni strani razumljivo. Eva Mahkovic v že omenjenem intervjuju ugotavlja, da lahko Tih vdih v kontekstu dosedanjega opusa Nejca Gazvode beremo kot neke vrste nadaljevanje Izleta, mogoče tudi Dvojine, saj zelo točno spregovori o poziciji, stanju duha neke generacije, ki se je znašla v določenem življenjskem obdobju. Izlet je zelo uspešno govoril o stanju ljudi določene starosti na pragu odraslosti, Tih vdih obravnava isto generacijo, recimo sedem, deset let kasneje – ko bi morali biti že zares odrasli. V Tihem vdihu pravzaprav ni dogodka, ampak je v glavnem stanje.

 

  • režiser - Nejc Gazvoda
  • dramaturginja - Eva Mahkovic
  • scenograf - Darjan Mihajlović Cerar
  • kostumograf - Andrej Vrhovnik
  • avtor glasbe - Laren Polič Zdravič
  • lektorica - Maja Cerar
  • oblikovalec svetlobe - Boštjan Kos

 

Arhiv

Na Ravnah se dogaja...