Navigacija

18. tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti [Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem, Prežihova bajta, Preški Vrh 13, Kotlje]

18. tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti   [Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem, Prežihova bajta, Preški Vrh 13, Kotlje]

Kje:
Kdaj: 10.8.2020 18:00 - 19:00

Sporočamo vam, da zaradi nastale zdravstvene situacije in novih zahtev NIJZ bo letošnje 18. tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti potekalo nekoliko drugače.

V ponedeljek, 10. 8. 2020, ob 18.00 bomo pripravili spletni dogodek s predavanjem red. prof. drr. Igorja Grdine z Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU, ki si ga boste lahko ogledali na youtube kanalu Koroškega pokrajinskega muzeja, kasneje pa tudi na KOR TV.

 

100 let plebiscita, uporniškega, požganiškega samorastništva je letošnja osrednja tema tradicionalnega srečanja. Vorančevo poznavanje načina življenja in njegova politična aktivnost v času pred plebiscitom in po njem sta odločilno vplivala na izoblikovanje njegovega političnega nazora in vsebino njegove literature. Dogodek, ki je grobo zarezal v večstoletno življenjsko okolje in način življenja prebivalcev ob meji, je pisatelj z romanom Požganica ohranil kot opomin in dediščino.

 

Posameznike in družine pa med 11.00 in 17.00 vabimo na brezplačen ogled Prežihove bajte.


 

 
Na Ravnah se dogaja...