Navigacija

Jakob J. Kenda: APALAŠKA POT: 3500 kilometrov hribov in Amerike [Koroška osrednja knjižnica, Kuharjeva dvorana]

Kje:
Kdaj: 17.1.2019 18:00 - 19:30

APALAŠKA POT gre po istoimenskem pogorju, čez 14 ameriških zveznih držav na vzhodu ZDA. Dolga je več kot 3.500 kilometrov in ima toliko skupnega vzpona, kot da bi se šestnajstkrat z nivoja morske gladine povzpel na Everest: 142 kilometrov. Obenem gre za divjinsko pot, na kateri je pohodnik celo teden dni daleč od prve naselbine, potopljen globoko v naravo ameriških gozdov. Spričo zahtevnosti, dolžine in starosti jo imenujejo 'mati vseh poti'.

JAKOB J. KENDA je v javnosti najbolj znan po svojih prevodih, predvsem Harryja Potterja. Kot doktor literarnih ved, avtor ali urednik je podpisan pod številne publikacije od antologij do beril. Za mnoge časopise in revije piše o literaturi in filmu ter predava. Rado se ga tudi pokliče, kadar se v kakšni kulturni instituciji pokaže potreba po kriznem menedžerju. Ena njegovih največjih ljubezni je pohodništvo in leta 2017 je kot prvi Slovenec prehodil Apalaško pot.

Roman je iskriv in iskren zapis o avtorjevem doživljanju te dolge pešpoti. Prek razgibanega dogajanja med pohodom prikazuje tudi posebnosti divjinske poti, ameriške narave in pohodništva. Prek popotnih tovarišev, mest ob poti in ljudi, ki jih srečuje v njih, razkriva sodobno ameriško stvarnost.