Navigacija

POKLON IKARIOSU

POKLON IKARIOSU

Kje:
Kdaj: 23.8.2017

PINO POGGI

POKLON IKARIOSU

AU environment

Galerija Ravne, 23. junij–29. september 2017

 (Ravenski dnevi)

»Poklon Ikariosu« je Poggijeva osebna interpretacija starodavnega mita, ki pripoveduje o tem, kako je človek začel pridelovati vino, kako sta človeška neumnost in nevednost rodili tragedijo. V ozadju vizualizacije tega mita je opozorilo, da je ravno ignoranca tudi danes vzrok vsem tragedijam.

Mit o Ikariosu, ki je naredil vino:

Ikarios je vino, dragoceno darilo boga Dioniza, ponudil prijateljem, a ti so ga popili preveč. Misleč, da jih je zastrupil, so ga ubili in vrgli v vodnjak. Ikariosovo truplo sta našla njegova hčerka Erigona in njen pes Maera. Erigona se je pretresena zaradi očetove smrti obesila. Dioniz je bil zaradi incidenta jezen in je nad vse neporočene ženske v Atenah poslal prekletstvo norosti, zaradi katere so se obesile kot Erigona. Kuga se ni končala, vse dokler Atenci niso vpeljali obredov v čast Ikariosa in Erigone. Erigono, Ikariosa in psa Maera je Dioniz odpeljal v nebesa, kjer so jim pripadla ozvezdja Device (Virgo), Volarja (Boötes) in Velikega psa (Canis maior).

Pino Poggi je velik umetnik in pisatelj, ki v zadnjih letih pod vplivom sicilijanskega sonca in antičnih ostalin poglobljeno raziskuje grške mite in jih občasno interpretira v instalacijah velikih dimenzij, imenovanih tudi AU (Arte Utile) environmenti, zadnjega od teh si lahko ogledamo tukaj. Likovni jezik Pina Poggija je popolnoma samosvoj in zato takoj prepoznaven. Umetnik pri svojem delu uporablja preproste in vsakdanje materiale: prostor je prekril z belo folijo, kot je to zanj običajno, in vanj umestil ogledala, stare vinske trte, kamenje in pepel z Etne.

Pino Poggi je eden najpomembnejših evropskih umetnikov in eden pionirjev intermedijske umetnosti. Čeprav po izobrazbi kipar, je kmalu pod vplivom družbenih sprememb prešel v družbeno angažirano polje umetnosti, kjer v okviru ambientalnih postavitev razdira ustaljena prepričanja in gledalcem omogoča novo razumevanje časa, v katerem živimo. Pino Poggi se je rodil leta 1939 v Genovi. Živi in dela v Aragoni na Siciliji.

http://www.glu-sg.si/sl/galerija-ravne/sedanje-razstave/products/view/23/791

 

Arhiv

Na Ravnah se dogaja...