Navigacija

Pino Poggi: Ikarios [Galerija Ravne, Gledališka pot 1, 2390 Ravne na Koroškem]

Pino Poggi: Ikarios [Galerija Ravne, Gledališka pot 1, 2390 Ravne na Koroškem]

Kje:
Kdaj: 23.6.2017 18:00 - 15.9.2017 18:00

Pino Poggi se je leta 2012  v Galeriji Ravne nazadnje predstavil z razstavo Evropa, Deukalion in Pyrrha. Tokratna postavitev prikazuje starogrški mit o Ikariusu, izumitelju vina. Zgodba pripoveduje o tem, kako je Dioniz Ikariusu iz Aten v zahvalo za njegovo gostoljubnost pokazal, kako se prideluje vino. S pomočjo običajnih materialov bo Pino Poggi ustvaril inštalacijo ali arte utile okolje (au environment) in gledalcem plastično ponazoril ta starogrški mit.

Ikarius je dragoceno darilo bogov prevažal naokoli in ga delil pastirjem, ki so ga misleč, da jih je zastrupil, ubili in vrgli v vodnjak Anygrus. Ikariusovo truplo sta našla hčerka Erigona in njen pes Maera. Erigona se je pretresena zaradi očetove smrti obesila. Dioniz je bil zaradi incidenta jezen in je nad vse neporočene ženske v Atenah poslal norost, da so se vse obesile, kot se je Erigona. Kuga se ni končala vse dokler Atenci niso vpeljali obredov v čast Ikariusa in Erigone. Psa Maera, Erigona in Ikariusa je Dioniz odpeljal v nebesa, kjer so jim pripadla ozvezdja Device (latinsko Virgo), Volarja (latinsko Boötes) in Velikega psa (Canis maior).

Na Paphosu na Cipru je v rimski vili iz sredine drugega stoletja ohranjen mozaik, ki prikazuje Dioniza, ki pije vino, Ikariusa, ki vino prevaža, in pijane pastirje.

 

Pino Poggi je eden najpomembnejših evropskih umetnikov in eden pionirjev intermedijske umetnosti. Čeprav po izobrazbi kipar, je kmalu pod vplivom družbenih sprememb prešel v družbeno angažirano polje umetnosti, kjer v okviru ambientalnih postavitev razdira ustaljena prepričanja in gledalcem omogoča novo razumevanje časa, v katerem živimo. KGLU hrani obsežno zbirko njegovih del.  K prostoru pristopa kot slikar k platnu. Kot je platno na začetku belo, preden naj nanesemo barve in črte, tako Poggi prostor naredi bel, ga dopolni z osnovnimi podatki in pusti prostoru, da živi svoje življenje, da ga obiskovalci dopolnijo, soustvarijo s svojo prisotnostjo, s sledovi korakov.


Razstava bo na ogled do sredine septembra.

 

Arhiv

Na Ravnah se dogaja...